هشـدار
کلیه حقوق مادی و معنوی کتاب متکف(مهندسی فاضلاب ) متعلق به گروه عطران و انتشارات عطران با شماره مجوز 12666 از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می باشد. کتاب مذکور در انحصار ناشر مذکور بوده و فتوکپی و عکس برداری بدون اجازه کتبی ممنوع می باشد.
هرگونه کپی برداری در فضای مجازی یا انتشار و پخش این اثر یا قسمتی از آن در اینترنت (با واسطه یا مستقیم) مطلقاً ممنوع بوده و شخص یا مجموعه مربوطه سریعاً توسط پلیس فتا مورد پیگرد قضایی قرار خواهند گرفت.
لازم به ذکر است درج تصویر روی جلد یا اسکن و تصاویر صفحات داخل کتاب در اپلیکیشن ها یا وبسایت های شرکت ها، پیمانکاران، مشاورین، ادارات و … منوط به اخذ اجازه کتبی این مجموعه می باشد؛ در غیر اینصورت تامین بی قید و شرط خسارات مالی و معنوی وارده به عهده شخص یا مجموعه خاطی بوده و اقدامات قانونی توسط اظهار نامه قضایی پلیس فتا صورت خواهد پذیرفت.
توسعه اولیه. فرآیند لجن فعال حدوداً در 1913 و در آزمایشگاه لاورنس در ماساچوست توسط کلارک و گیج (متکف و ادی، 1930) و توسط آردن و لاکت (1914) در مرکز کارهای فاضلاب دیوی هولم در منچستر انگلیس مطرح شد. فرآیند لجن فعال به این دلیل به این نام نامگذاری شد که در آن تودهای فعال از میکروارگانیسمها تولید میشود که قادر به تثبیت مواد زائد در شرایط هوازی میباشند. در مخزن هوادهی، زمان تماس برای اختلاط و هوادهی فاضلاب ورودی با سوسپانسیون میکروبی که معمولاً به نام مواد جامد معلق در مخلوط آبی (MLSS) یا مواد جامد معلق فرار در مخلوط آبی (MLVSS) فراهم میشود. برای اختلاط و انتقال اکسیژن به داخل فرآیند از تجهیزات مکانیکی استفاده میشود
ويژگيهاي باكتريهاي رشته اي. در رشد رشته اي، باكتري ها رشته هايي از ارگانيسمهاي تك سلولي را بهصورت اتصال سر به سر تشكيل داده و رشتهها معمولاً خارج از فلوک لجن بيرون آمدگي دارند. اين ساختار، برخلاف فلوکهاي سنگين كه خواص تهنشيني خوبي دارند، داراي نسبت افزايشي سطح به جرم بوده كه نتيجه آن ضعف در تهنشيني است. روشهاي پيشرفته شناسايي و طبقهبندي باكتريهاي رشتهاي در سيستمهاي لجن فعال مورد شناسايي قرار گرفتهاند (ایکلبوم، 2000). اصول طبقهبندي بر مبناي ريختشناسي (اندازه و شكل سلولها، طول و شكل رشتهها)، واكنشهاي تغيير رنگ و ظرفيت سلولي پايهريزي شده است. ارگانيسمهاي رشتهاي معمولي بهصورت خلاصه در جدول 7-8 و همسو با شرايط بهره برداری مناسب با رشد آنها ارائه شده است. شناسايي نوع خاص ارگانيسمهاي رشتهاي ميتواند به شناسايي شرايط بهره برداری و يا طراحي مؤثر بر افزايش رشد آنها منجر شود (جنکینز و همکاران، 2004). نمونههاي خوب و بد تهنشيني فلوک حاوي باكتريهاي رشتهاي در شكل 13-8 نشان داده شده است
مسائل عملیات فرآیند
فرآیندهای رشد معلق هوازی بدون مشکلات عملیاتی نیستند. دو مشکل عملیاتی مهم، حجیم شدن و کف کردن لجن است که در زیر مورد بحث قرار گرفته است.
حجیم شدن لجن. نگرانی اصلی در فرآیندهای لجن فعال با زلالسازها برای جداسازی جامدات-مایعات، حفظ لجن با تهنشینی مناسب است. هرچند بسته به پیکربندی مخزن لجن فعال، عوامل محیطی و شرایط عملیاتی، لجنی با تهنشینی ضعیف یا لجن تودهای میتواند ایجاد شود. اصطلاح حجیم شدن از مشاهده این به دست میآید که حجم توده معینی از لجن به هنگام تهنشینی ضعیف، افزایش مییابد. به همین دلیل از شاخص حجم لجن (SVI) به عنوان شاخص ویژگیهای تهنشینی لجن استفاده میشود. SVI به عنوان حجم (میلیلیتر) اشغال شده به ازای هر گرم لجن تهنشین شده پس از 30 دقیقه تهنشینی در یک ظرف مدرج 1 تا 2 لیتری تعریف میشود. شروع وضعیت حجیم شدگی و مشکلات احتمالی تهنشینی در جداسازی ثقلی جامدات با مقادیر SVI بیشتر از 150 میلیلیتر بر گرم همخوانی دارد. اشکال دیگر آزمایشهای SVI در فصل 8 مورد بحث قرار گرفته است. در نهایت، لجن حجیم میتواند منجر به غلظتهای بالای مواد جامد معلق پساب و عملکرد تصفیه ضعیف آن شود. بسیاری از شرایط حجیم با طیف گستردهای از باکتریهای رشتهای همراه بوده که به صورت رشتهای از سلولهای منفرد متصل با طولهای زیادی در خارج از لخته لجن فعال رشد میکنند (جنکینز و همکاران، 2004).
سرفصل های مهم کتاب
فصــل 7 (مبانی تصفیه زیستی)
- مروری بر تصفیه زیستی فاضلاب
- ترکیب و طبقه بندی میکروارگانیسمها
- مقدمه ای بر سوخت و ساز میکروبی
- رشد باکتریایی، انرژی و تخریب سلولی
- سینتیک رشد میکروبی
- مدلسازی فرآیندهای تصفیه رشد معلق
- حذف سوبسترا در فرآیند تصفیه رشد چسبیده
- اکسایش هوازی
- اکسایش زیستی نیتروژن غیرآلی
- نیترات زدایی (ازت دهی)
- اکسایش بی هوازی آمونیوم
- گازهای گلخانه ای ناشی از تغییر شکل زیستی نیتروژن
- حذف زیستی ارتقا یافته فسفر
- تخریب و اکسایش بی هوازی
- حذف زیستی مؤلفه های ارگانیک سمی و وابسته به مواد
- حذف زیستی ترکیبات آلی جزئی
- حذف زیستی فلزات سنگین
فصــل 8 (فرآیندهای تصفیه زیستی رشد معلق)
- مقدمه بر روی روند SLUDGE فعال
- خصوصیات فاضلاب
- اصول انتخاب، طراحی و کنترل فرآیند
- انواع انتخابگرها و ملاحظات طراحي
- ملاحظات طراحي فرآيند لجن فعال
- فرآيندهاي حذف BOD و نيتريفيكاسيون
- فرآیندهای حذف زیستی نیتروژن
- فرآیندهایی برای حذف زیستی فسفر پیشرفته
- طراحی مخزن هوادهی برای فرآیندهای لجن فعال
- آنالیز جداسازی جامد-مایع برای فرآیند لجن فعال با زلال سازها
- ملاحظات طراحی برای زلال سازهای ثانویه
- جداسازی مواد جامد برای رآکتورهای زیستی غشایی
باسپاس از زحمات مهندس سید فخرالدین طاهرزاده موسویان ، امیر حضوری، معصومه واحدی، رامین شافعی نقلبری که با وقوف به حساسیت پروژه، نهایت تلاش خود را در راستای دقت و روانی متن، اهتمام داشته اند.
لینک خرید سایر جلدهای کتاب متکف:
کتاب متکف جلد ششم
لینک تهیه آنلاین کتاب متکف (نسخه اصلی لاتین) از درگاه مرکز عطران
نوبت چاپ: اول
جهت پاسخگویی به سؤالات و تهیه کتاب مربوطه می توانید از طریق گزینه خرید محصول و پل ارتباطی انتشارات عطران اقدام نمایید:
دفتر مرکزی انتشارات عطران: 66191000 -021
شماره تلگرام پشتیبانی (24 ساعته): 09108172896