کارکردها، کالاها و خدمات اکوسیستمهای طبیعی
برای طبقه بندی خدمات اکوسیستمی و کاربرد آن در مقوله ارزشگذاری، تاکنون رویکردهای گوناگونی اتخاذشده و در آنها ابعاد خاصی مورد تأکید واقعشدهاند. غیر از تقسیم بندی تولیدات و خدمات منابع طبیعی به دو گروه مبادلهای و مصرفی، موناسینگ (1993) برای اولین بار ارزش کل اقتصادی طبیعت را به دو گروه ارزشهای استفادهای و غیراستفادهای و ارزشهای غیراستفادهای را به دو گروه ارزشهای موجودیت و موروثی تقسیم بندی کرد که در آن، ارزش استفادهای شامل استفاده های مستقیم و غیرمستقیم و نیز استفاده های اختیاری میشود. ارزش استفادهای مستقیم شامل مواردی نظیر برداشت چوب و تفرج و ارزشهای استفادهای غیرمستقیم شامل کنترل سیل، حمایت در برابر طوفان ها و مانند آن است. ارزش اختیاری دارای ارتباط بالقوه با محیط زیست و استفاده از آن بوده و شبیه حق بیمه ای است که فرد برای استفاده احتمالی میپردازد.
ارزش اختیاری، اصولاً میزان اشتیاق و تمایل به پرداخت افراد، اشتیاق آنها برای حفاظت از محیطزیست بهمنظور ایجاد عرصه ای برای استفاده آینده افراد است. در قلمرو ارزش اختیاری، ارزش جانشینی نیز مطرح است که مفهوم آن تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت از محیطزیست به جهت در نظر گرفتن منافع دیگران است. هرگاه مراد از دیگران، نسل آینده باشد، این ارزش را ارزش های نسلهای آینده می نامند و در قالب ارزشهای غیراستفادهای معرفی خواهد شد. ارزشهای غیراستفادهای را ارزشهای انفعالی نیز مینامند چراکه چنین ارزشهایی از استفادههای مستقیم یا غیرمستقیم حاصل نمیشوند.
این ارزشها را میتوان به دودسته ارزش موجودیت و ارزش موروثی تقسیم کرد. ارزش موجودیت، از منافعی است که یک شخص بااطلاع از اینکه یک منبع که در حال حاضر وجود دارد در آینده نیز وجود داشته باشد، صرفنظر از اینکه تابهحال آن منبع را دیده باشد یا خیر، استفاده کرده باشند یا نه یا قصد دیدن یا استفاده از آن را در آینده داشته باشند، نشأت میگیرد و ارزشهای میراثی، از منافعی که اشخاص بااطلاع از اینکه یک منبع برای فرزندان آنها و نسلهای بعدی آنها در دسترس خواهد بود، به دست میآید و ارزش انتخابی ممکن است بهعنوان مقدار پولی تعریف شود که شخص در حال حاضر مایل به پرداخت میباشد برای حصول اطمینان از اینکه یک منبع در آینده در دسترس باشد تا در مورداستفاده از آن تصمیمگیری کند (امیرنژاد و عطائی سلوط، 1390).
نوبت چاپ: اول
جهت پاسخگویی به سؤالات و تهیه کتاب مربوطه می توانید از طریق گزینه خرید محصول و پل ارتباطی انتشارات عطران اقدام نمایید:
دفتر مرکزی انتشارات عطران: 66191000 -021
شماره تلگرام پشتیبانی (24 ساعته): 09108172896