(اصول ایمنی و بهداشت در طرح های آب و فاضلاب) چندین سال کار اجرایی و تدریس در دانشگاه صنعت آب و برق (شهید عباسپور) و همچنین مشاوره در زمینه پروژه های فاضلاب و آب، مؤلفین را بر آن داشت تا با جمع آوری تجربیات خود در یک مجموعه، سختترین گام اجرایی در کشور یعنی مستندسازی را بردارند.
چارچوب اولیه کتاب بر اساس جزوه درس اجرای طرحهای آب و فاضلاب که سالها مورد استفاده دانشجویان قرار گرفته، میباشد. باتوجه به اینکه عمده طرح های آب و فاضلاب، خطوط انتقال آب، شبکه های جمع آوری فاضلاب و نیز تصفیه خانه های فاضلاب است موضوعات مورد اشاره کتاب نیز حول این عناوین پی ریزی شده و برای داشتن پیش زمینه اجرایی نیز، فصلهای ابتدایی به موضوعات عمومی از قبیل مصالح ساختمانی، خاکبرداری و خاکریزی، زهکشی و بتن اختصاص یافته است.
مخاطبین کتاب عموماً مهندسان تازه کار اعم از کارگاهی و یا مشاور و همچنین دانشجویان رشته های عمران آب، عمران آب و فاضلاب و حتی عمران-عمران که قصد ورود به کارهای آب و فاضلاب را دارند، می باشد.
تلاش شده تا حداکثر استفاده از تصاویر برای توضیح مطالب بعمل آید. ممکن است برخی جداول مثل جدول “درصد پرداخت مقادیر برای عملیات لوله گذاری با …” دقیقاً با ماهیت کار در حال انجام در کارگاه مطابقت نداشته باشد بنابراین به ناظرین توصیه میگردد پس از مطالعه، به فهرست بها نیز مراجعه و به توضیحات اولیه فصول مربوطه توجه نمایند.
بدیهی است باتوجه به گستردگی موضوعات و محدودیت زمانی مؤلفین برای کسب تجربه در تک تک موضوعات، کمبودهای بسیاری در مطالب کتاب به چشم بخورد ولی اطمینان داریم عزیزان خواننده با یادآوری ایرادات و انتقال تجربیات خویش مؤلفین را در تکمیل اثر یاری خواهند نمود. همچنین خرسند خواهیم بود اگر متخصصین گرامی در صورت در اختیار داشتن تصاویری مرتبط با مطالب کتاب، آن را در اختیارمان قرار دهند تا با ذکر منبع در چاپ های بعدی منظور نماییم.
در سال 1357 که به همت همه ملت ایران، انقلاب اسلامی به پیروزی رسید شرکتها و مشاورین خارجی کشور ما را ترک کردند و دیگر جایی برای فعالیت آنها نبود.
مهندسین و کارشناسان متعهد ایرانی خود دست به کار شده و مطالعه و اجرای طرحها را به عهده گرفتند و با همت عالی و تلاش و فعالیت نیازهای جامعه خود را از نظر تأسیسات زیربنایی شهری مخصوصاً طرح های آبی برآورده نمودند و سرآمد در منطقه و زمان شدند.
اما نیاز است که پس از گذشت سی سال از این تلاشها طرح های بزرگ با کیفیت مطلوب طراحی و اجرا گردند و عمر مفید این تأسیسات در حد استانداردهای قابل قبول جهانی باشد و به کلیه استانداردهای مطرح در تولید مصالح، ساخت، اجرا و نظارت بر طرح های آب و فاضلاب شهری توجه ویژه شود. یکی از ملزومات این کار تهیه منابع برای راهنمایی فارغ التحصیلان رشته های مهندسی است.
این نیاز نویسندگان را بر آن داشت تا با استفاده از آموخته ها و تجربیات خود جمع آوری مجموعه را آغاز کرده و ایرادات آن را نیز با کمک گرفتن از کتاب ها و استانداردهای موجود برطرف نمایند.
تلاش بر این بوده تا از بین روشهای موجود برای اجرای هر قسمت از طرح ها، نزدیکترین روش به استانداردهای کشور انتخاب و توصیه شود.
بدیهی است روشهای توصیه شده در استاندارد نیز بهترین نبوده و با انتشار نظرات متخصصین امر، قابل تصحیح و ارتقاء میباشند. هدف از ایجاد این مجموعه، متمرکز کردن اطلاعات مورد نیاز درباره اجرای طرح های آب و فاضلاب در یک مجموعه که بیشتر مورد استفاده فارغ التحصیلان دانشگاه ها خواهد بود، میباشد. امید است تا خوانندگان گرامی با بازتاب نظرات به ارتقای مجموعه در چاپ های بعدی کمک نمایند.
