عنوان مقاله:
تحلیل آماری آلودگی آب در حوضه سد یامچی اردبیل
نویسنده:
حسین سعادتي،رومينا رسولی اصل
چکیده:
امروزه کیفیت آب سطحی یکی از نگرانی های مهم بوده و یک شاخص سلامتی برای جامعه محسوب می شود.
داده های که تغییرات زمانی و مکانی کیفیت آب در یک رودخانه را توصیف می کنند، می توانند برای معرفی اهمیت نسبی اثرات انسانی و طبیعی به کار روند.
در طول دهه گذشته نظارت بر کیفیت آب رودخانه با اندازه گیری پارامترهای کیفیت آب افزایش یافته است .
بنابراین انرژی کیفیت آب رودخانه بسیار پر اهمیت است زیرا مستقیما بر سلامت عمومی و زندگی موجودات آبزی موثر است.
پژمان و همکاران (۲۰۰۹) آنالیزهای آماری چند متغیره از جمله آنالیزهای مولفه اصلی (F 4) و خوشهاي (CA) را برای بررسی تغییرات مکانی و فصلی کیفیت آب سطحی حوزه آبخيز هراز ایران در طول تابستان و پاییز( ۲۰۰۷) و زمستان و بهار (۲۰۰۸)استفاده کردند.
برای ارزهای تغییرات مکانی و زمانی آب رودخانه جاجرود ایران نمونه های آب را در یک دوره سه ساله برای هر ماه در ۱۸ ایستگاه ها آنالیزهای آماری H 4 و CA بررسی کردند.
GA و RCA به نتایج یکسانی منجر شد. باکس پلانها نشان داد که RA می تواند به طور تقریری تغییرات زمانی و مکانی را نشان دهد.
درزمخواه و همکاران وگا و همکاران در ارزیابی تغییرات فصلی و اثرات آلوده کننده کیفیت آب رودخانه بزور گا اسپانیا با استفاده از آنالیزهای آماری، متغیرهای فیزیکوشیمیایی آب را در طول ۲/ ۵ سال از ۳ ایستگاه را بررسی کردند.
در این مطالعه نشان داد که مقدار ماده معدنی، آلودگی انسانی و درجه حرارت کاهش یافته استاد در بررسی کیفیت آب رودخانه کتي کانداک هند با استفاده از PA ، فاکتورهایی از قبیل درجه شیب، ضعف زهکشی، تبادل یونی شدت استفاده از مواد مغذی و آلودگی های خانگی را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند، نتایج این مطالعه نشان داد که در بعضی مناحلق. بدلیل افزایش قلیاییت، آب سخت شده و برای استفاده های شرب و آبیاری مناسب نمی باشد.
به منظور بررسی کیفیت آب حوضه بالا دست سد یامچی، ابتدا پارامترهای کیفی مربوط به سرشاخه اصلی نهره لاي و جوراب که شامل غلظت املاح (TD5). اسیدیته (pH). اکسیژن محلول (00). نیاز اکسیژن بیولوژیکی (BOI)، نیاز اکسیژن شیمیایی (COD) و سخنی گلی (TH) می باشد از سال آبی ۸۱۱۳۸۰ تا ۹۴- ۱۳۹۳ از اداره محیط زیست و سازمان آب منطقه ای استان اردبیل جمع آوری شده
منطقه مورد مطالعه
حوضه سد پامچی با وسعت ۷۰۹ / ۱۸ کیلومتر مربع در محدوده جغرافهایی ۲۸۴۶۶۷ تا ۵۷ ، ۶۸ طول شرقی و ۱۹۲۴، ۳۸ تا “۱۵ ۰۹ ۴۳۸ عرض شمالی قرار دارد که از شمال با محدوده شهرستان مشگین شهر و از شمال شرق با شهر اردبیل، از جنوب و غرب به استان آذربایجان شرقی و از جنوب شرقی به حوزه آبخيز قوری چای محدود می شود.
سرشاخه های اصلی سد پامچی شامل نیر چای، لای چای و لای چای می باشد که پس از اتصال به هم رودخانه بزرگی را تشکیل می دهند که بالفلی چای نامیده می شود که یکی از سرشاخه های مهم رودخانه ارس در شمال غرب ایران بوده که در جهت جنوبی۔ شمالی جریان داشته و آبهای سرشاخه های اصلی سد پامچی را را از شرق و جنوب منطقه جمع آوری می کند.
سرشاخه های اصلی سد پامچی به دلیل عبور از مناطق مسکونی مهم نظیر شهر و روستاهای موجود در منطقه و نیز قرار گرفتن برخی از مراکز صنعتی و تفریحی در نزدیکی حریم این رودخانه ها و به دلیل تامین آب شرب و کشاورزی منطقه، یکی از سدهای مهم منطقه آذربایجان است.
از طرفی دیگر این منطقه به دلیل حاکم بودن شرایط فوق و تهدیدات جدی ناشی از پساب ورودی صنایع و فاضلاب های خانگی همواره مورد تهدید آلودگی می باشد.
بنابراین وجود چنین شرایطی سبب افزایش آسیب پذیری منطقه مورد مطالعه نسبت به مقوله آلودگی شده است.
بانک مقالات محیط زیست
مقاله مذکور دارای نشان ثبت ملی از سازمان اسناد بوده و مورد تأیید دبیرخانه دائمی مرکز عطران می باشد. پل ارتباطی انتشارات عطران 66191000-021 و پشتیانی تلگرام آنلاین 09108172896 می باشد. جهت دانلود فایل مقاله بر روی گزینه “خرید” کلیک نمایید: