عنوان مقاله:
مروری بر روشهای نوین مدیریت آب تولید شده حاصل از استخراج نفت و گاز
نویسنده:
حسین وحیدی، نسیم مرادی بنستانی، مرتضی ریاضی نژاد
چکیده:
پروسه تولید نفت و گاز مانند سایر فعالیت های تولیدی، حجم زیادی از پسماند مایع را تولید می کند.
به هنگام تشکیل صخره ها، سهالات مختلف مثل آب شور، گاز و روغن در ساختار زیر سطحی آن ها نفوذ می کند و قبل از به دام افتادن اجزای هیدروکربنی در زیر صخره ها با ایک اشباع می شوند.
هیدروکربن ها با چای کمتر محبوس شده و مکان بخشی از آب نمک را در ساختارش تغییر می دهد. و در نهایت صخره ها آب نمک و هیدروکربن ها را در خود ذخیره می کنند. منابع آب شور از سه طریق تولید می شوند.
۱- حاصل جریان های بالا و پایین منطقه هیدروکربنی
۲- حاصل از جریان های منطقه مهدر و کریشی
۳ -حاصل جریان سیالات و افزودنی های تزریق شده در نتیجه فعالیتهای تولید می باشد.
در مکان های تولید نفت و گاز آب اضافه و دستیابی سطح بهتر ریکاوری به منابع تزریق می شود. که آپ ساختار و آب تزریق شده با هیدروکربن ها مخلوط میشود.
مقدار آب تولید شده جهانی، روزانه به ازای تولید ۸۰ میلیون بشکه نفت ۲۵۰ میلیون بشکه آب می باشد.
در نتیجه میزان آب تولید شده به نفت حدود ۳ به ۱ می باشد، که سالانه در حال افزایش می باشد.
میزان آب تولید شده به روش حفر چاه عمودی با افقی بودن جاده همگن با نا همگن بودن منبع در مناطق همگن چاه های افقی توصیه می شود منفرد پا بهم آمیخته بودن منطقه، نوع تکنولوژی جدا سازی آب، ارتباطات زیرزمینی. آب تزریق شده، بستگی دارد.
اگر آب وارد شده باعث خوردگی و شکافتن لایه های زمین شود.
باعث ایجاد جریان منابع ناخواسته و افزایش فشار تولید آب می شود.
مشخصات آب تولید شده به طبیعت ساختار ذخیره سازی و تولید منطقه ای که از آن خارج می شود.
شرایط عملیاتی و مواد شیمیایی مورد استفاده در امکانات پروژه، بستگی دارد.
بنابراین ترکیب آب تولید شده منابع مختلف متفاوت است و کیفیتی مشابه با گاز و آب تولیدی دارد آب تولید شده، مخلوط مواد آلی و غیر آلی است.
و فاکتورهای مثل زمین شناسی منطقه. عمر مخازن و نوع تولید هیدروکربن.
بر روی خواص فیزیکی و شیمیایی آب اثر می گذارد. اجزای شیمیایی آب تولید شده شامل مواد معدنی محلول اگاتهون ها، ، فلزات سنگین، مواد رادیو اکتیو، اجسام کریستالی آلی می باشد.
در میدان های گازی، تزریق آپ، قابل بهربرداری نمی باشد، بنابراین آب تولید شده مخلوطی از ساختار آب و آب متراکم شده می باشد.
که محتوی کترین آنها متفاوت است و تقریبا از آب سالم تا ساختار آب نمک، با غلطت كلريد تقريبا ۱۴ برابر آب دریا می باشد، اسیدیتبه آب بالاتر از آب تولید شده میدان نفتی می باشد.
حجم آب تولید شده میدان گازی کمتر از میدان نفتی می باشد و غلظت محتویات فراراپ تولید شده از میدان های گازی، بیشتر از آب تولید ش ده میدان های نفتی می باشد.
کشورهای حوزه نفتی که اساسا کشورهایی دارای تنش های آبی هستند.
به طور فزاینده در حال تمرکز برای پیدا کردن روش هایی برای تصفیه کارامد و موثر با قیمت پایین، برای از بین بردن آلودگی های آب، و استفاده از آن به عنوان یک راه تامین منابع آب مطلوب می باشند.
آپ تولید شده حاصل از استخراج نفت و گاز، یک پساب حوزه نفتی به حساب می آید که مدیریت آن هزینه پر است و نیازمند مدیریت صحیح در به کارگیری تکنولوژی هایی برای کاهش آب تولید شده، استفاده دوباره و بازیافت آب تولید شده می باشد. معرفی و ترکیب روش های تصفیه و روش های پیشنهادی مدیریت پسماند از روش های کارآمد در کاهش آب تولید شده می باشد.
بانک مقالات محیط زیست
مقاله مذکور دارای نشان ثبت ملی از سازمان اسناد بوده و مورد تأیید دبیرخانه دائمی مرکز عطران می باشد. پل ارتباطی انتشارات عطران 66191000-021 و پشتیانی تلگرام آنلاین 09108172896 می باشد. جهت دانلود فایل مقاله بر روی گزینه “خرید” کلیک نمایید: