عنوان مقاله: اثرات زیست محیطی استفاده مجدد از فاضلاب شهری و روستایی جهت آبیاری اراضی کشاورزی
نویسندگان: مهدی زمانیان، سعید عابدینی، اکرم رامشی
کاربرد فاضلاب های تصفیه شده در کشورهای مختلف جهان از دیر باز رواج داشته است.
محور این قوانین حفظ سلامتی انسان، حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آلودگی خاک و آب بوده و در دوره های زمانی مشخصی مورد بازنگری قرار میگیرد.
در حالیکه در کشورهای در حال توسعه، علاوه بر فاضلاب های تصفیه شده گاهاً از فاضلاب های خام نیز برای تولید محصولات کشاورزی استفاده میشود.
این کشورها فاقد استراتژی و برنامه ریزی مناسب و همچنین دستورالعمل مشخص در زمینه استفاده از پساب و آب های برگشتی بوده به همین دلیل استفاده از این منبع در اغلب موراد با پیامدهای بهداشتی، زیست محیطی و آلودگی منابع آب و خاک همراه میباشد.
وجود فلزات سنگین و مواد آلی در پسابهای شهری در صورت استفاده غیر صحیح و راهیابی به منابع آب موجب تخریب زیست بومهای آبی میگردد.
نمکها با تأثیر برخواص فیزیکی و شیمیایی خاک موجب تغییر در سیستم جذب آب توسط گیاه میشود و نهایتاً بر عملکرد گیاه تأثیر میگذارند.
مصرف آب شور با تأثیر منفی بر خصوصیات فیزیکی خاک موجب افزایش جرم مخصوص ظاهری خاک، کاهش پایداری ساختمان خاکدانه ها و کاهش نفوذ آب به خاک و کاهش تولید محصول خواهد شد.
استفاده مجدد از فاضلاب شهری در مصارف کشاورزی با توجه به حجم زیاد مورد نیاز، به عنوان یکی از مصارف اصلی پساب ها محسوب میشود.
از بین منابع مختلف پساب ها، فاضلاب های خانگی به خاطر حجم زیاد و کیفیت مناسبتر پس از طی مراحل تصفیه برای مصارف کشاورزی از اولویت بیشتری برخوردار میباشد.
در استفاده از فاضلاب ها خانگی برای مصارف زراعی توجه به خواص بهداشتی از جمله کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی و تخم انگلهای نماتودی از اهمیت بالای برخوردار بوده و از عوامل محدودیت زا در انتخاب الگوی کشت محسوب میشوند.
درصورت افزایش قلیائیت خاک که ممکن است به دلیل غلظت زیاد سدیم اتفاق افتد، در اثر افزایش سدیم قابل تبادل، کانی های رسی متورم و پراکنده گردیده و موجب تخریب ساختمان خاک و کاهش نفوذ پذیری خاک میشوند.
بر طبق مطالعات، کاربرد فاضلاب برای آبیاری مصادف با شیوع بیماری های انگلی آسکاریس و تریکوریس بوده است.
گزارش های ارائه شده از استرالیا و دانمارک نشان داده است که دام های که در مزارع آبیاری شده با فاضلاب، چرا کرده اند و یا از آب کانال های فاضلاب به عنوان شرب، استفاده نموده اند، به شدت به بیماری کیست هیداتیک آلوده شده اند.
همچنین غلظت بالای نیترات در آب شرب حیوانات، نیز میتواند برای آنها خطرناک باشد.
باکتریی که مسئول تبدیل نیترات به نیتریت هستند در نشخوار کنندگان، ماکیان و اسب ها نیز وجود دارد.
بانک مقالات گروه عطران
مقاله مذکور دارای نشان ثبت ملی از سازمان اسناد بوده و مورد تأیید دبیرخانه دائمی مرکز عطران می باشد. پل ارتباطی انتشارات عطران ۶۶۱۹۱۰۰۰-۰۲۱ و پشتیانی تلگرام آنلاین ۰۹۱۰۸۱۷۲۸۹۶ می باشد. جهت دانلود فایل مقاله بر روی گزینه “خرید” کلیک نمایید: