عنوان مقاله:
اثر سطح ایستابی کم عمق بر توزیع رطوبت در نیمرخ خاک
نویسندگان: مریم باقری مقدم، مهدی ذاکری نیا، حسین شریفان
چکیده
آگاهی از مقدار و توزیع رطوبت در مناطق با سطح ایستابی کم عمق به منظور استفاده بهینه از آب زیرزمینی و ایجاد رطوبت در منطفه ریشه اهمیت فراوان دارد.
به دلیل کمیاب بودن آب و افزايش نياز به آب جهت آبياری محصولات زراعی و رقابت تنگاتنگ بين مصارف شهری با كشاورزی باعث شده تا ضرورت استفاده از منابع آبی شور و لب شور مورد توجه بيشتری قرار گيرد.
لیکن منابع قابل توجهی از آبهاي شور وجود دارد که درصورت مدیریت صحیح آب، خاك و گیاهان می توان در آبیاری ازآنها استفاده کرد.
یکی از این منابع آبی، سطوح ایستابی کم عمق شور میباشد که با استفاده از خاصیت مویینگی در صورت تامین رطوبت و عدم صعود نمک به منطقه ریشه میتوان از آن استفاده کرد.
این روش آبیاری به دلیل حضور سطح ایستابی در نزدیک سطح زمین مناسب بوده و دارای مزایای زیادی از جمله کاهش زهآبهای خروجی، کاهش تلفات کودهای شیمیایی، کاهش آلودگی محیط زیست، افزایش تبخیر و تعرق و افزایش محصول است.
جریان صعودی یا رو به بالای آب در نیمرخ خاک معمولا هنگامی رخ میدهد که خاک رویین در اثر تبخیر زیاد یا تبخیر و تعرق پوشش گیاهی، رطوبت خود را از دست دهد (بایبوردی،1379).
در شرایطی که سطح آب زیرزمینی بالا است و یا تقاضای تبخیر زیاد است، جریان ناشی از خیز مویینهای آب زیرزمینی را به سمت بالا هدایت میکند و به منطقه ریشه گیاه میرساند.
از این رو مطالعاتی در این جهت صورت گرفته است به عنوان مثال میتوان به مطالعات تورس (1987) اشاره کرد.
این محقق نشان داد که میزان مشارکت آب زیرزمینی (بدون وجود آبیاري سطحی تکمیلی) در تأمین تبخیر و تعرق محصول گندم به طور خطی با افزایش عمق کاهش یافت.
مقالات رشته محیط زیست (مرکز عطران)
مقاله مذکور دارای نشان ثبت ملی از سازمان اسناد بوده و مورد تأیید دبیرخانه دائمی مرکز عطران می باشد. پل ارتباطی انتشارات عطران ۶۶۱۹۱۰۰۰-۰۲۱ و پشتیانی تلگرام آنلاین ۰۹۱۰۸۱۷۲۸۹۶ می باشد. جهت دانلود فایل مقاله بر روی گزینه “خرید” کلیک نمایید: