مقدمـهای بر سیسـتمهای تصفیه و هیـدرولیک آن ها
سیستمهای تصفیه در کاربردهای متنوعی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند. این سیستمها ممکن است جهت تصفیه فاز جامد (مثل خاک آلوده)، فاز گازی (مثل هوا یا خروج گازها از تأسیسات تولید انرژی) و فاز مایع (مثل آب آلوده) طراحی شده باشند. بحث اصلی این کتاب مربوط به هیدرولیک سیستمهای طراحی شده جهت تصفیه مایعات و به طور کلی فاز آبدار آن، میباشد؛ که هدف از آن اصلاح کیفیت آب قبل از رسیدن به محصول نهایی (مثلاً آب شرب) یا بعد از استعمال از آب است که ترکیبات نامطلوبی به آن اضافه میشود (مثلاً فاضلاب خانگی).
اعمال این اصلاحات در کیفیت آب طی یک سری فعل و انفعالات یا مراحلی در یک سیستم تصفیه انجام میشود که آنها را پروسه یا فرآیند مینامند. فرآیندهای به کار رفته در یک واحد تصفیه میتواند فیزیکی باشد مثل رسوبگیری یا فیلتراسیون، بیولوژیکی باشد مانند صافیهای چکنده (Trickling Filters) یا لجن فعال شده، یا شیمیایی باشد مانند گندزدایی یا تنظیم PH. این فرآیندها بستگی به میزان کیفیت مورد نیاز آب خروجی دارد و با در نظر گرفتن قــابلیت اجرا و بهرهبرداری از سیستم انتخاب میگردد.
خصوصیات سیال
در اکثر سیستمهای تصفیه، سیال باید از یک فرآیند به فرآیند یا عملیات دیگر در جریان باشد. خصوصیات ویژه هر سیال، رفتار آن را در سیستمهای تصفیه تعیین میکند. در این فصل مبانی خصوصیات سیالات را که بر رفتار آنها تأثیر گذار بوده و بازده عملیات هیدرولیکی سیستم را تعیین میکند، پوشش داده میشود. خصوصیات سیال شامل چگالی، رابطه بین گرادیان سرعت و نیروی برشی، کشش سطحی و فشار بخار میباشد.
سیالاتی که در سیستمهای تصفیه با آنها سروکار داریم، عبارتند از:
1- مایعات آبدار مثل آب، فاضلاب، لجن، اسیدها، نکلئوتیدها و دیگر مواد شیمیایی تصفیه
2- مایعات غیرآبدار مثل بنزین، نفت سیاه و روغن موتور
3- گازهایی مانند هوا، اکسیژن و کلر.
اگرچه مواد جامد میتوانند نیروهای برشی را بدون تغییر شکل تحمل کنند، سیالات به طور پیوسته تحت تاثیر نیروی برشی تغییر شکل پیدا میکنند. اگر سیالی در معرض نیروی برشی خارجی قرار گیرد تا زمانی که نیرو حذف شود، سیال حرکت کرده و تغییر شکل پیدا میکند. این ویژگی رفتار یک سیال است که آنرا از جسم جامد متمایز میسازد.
اسـتاتیک سـیال
مقدار فشار در یک ستون آب با افزایش عمق بیشتر خواهد شد. به عنوان مثال، شناگران زمانیکه در استخر به عمق بیشتری میروند، فشار بیشتری بر گوشهایشان احساس میکنند، بدنه یک زیردریایی در اعماق پایینتر اقیانوس نیز در معرض فشار خارجی بیشتری قرار میگیرد. فشار وارده بر پایه سدها به خاطر افزایش عمق آب، زیاد است.
نوبت چاپ: اول
جهت پاسخگویی به سؤالات و تهیه کتاب مربوطه می توانید از طریق گزینه خرید محصول و پل ارتباطی انتشارات عطران اقدام نمایید:
دفتر مرکزی انتشارات عطران: 66191000 -021
شماره تلگرام پشتیبانی (24 ساعته): 09108172896